Planning 2019: Στοχοθεσία & Τεχνικές επίτευξης στόχων

Planning 2019: Στοχοθεσία & Τεχνικές επίτευξης στόχων 1024 576 International Financial Architects
Πόσες υποσχέσεις άραγε περιελάμβανε το φετινό new year resolution για σένα;
Πόσες είναι οι φορές που έθεσες στόχους & έπεισες τον εαυτό σου ότι θα αλλάξει συνήθειες;
Η υπέρμετρη αισιοδοξία που διακατέχει το μυαλό μας στην αρχή του έτους, δίνει απαξιωτικά τη θέση της στη ρουτίνα μιας καθημερινότητας, η οποία με δυσκολία ανατρέπεται.
Βάσει στατιστικής, πάνω από το 97% των ανθρώπων μόλις 1 μήνα μετά την αρχή του έτους έχει επανέλθει στις παλιές του συνήθειες και δυσκολεύεται να ενσωματώσει νέες πρακτικές στην καθημερινότητά του. Διόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτείς πως η ουσιαστική αλλαγή δεν είναι απόρροια ενεργειών κάποιων ημερών, αλλά συνειδητής και υποσυνείδητης ριζικής μεταστροφής τρόπου σκέψης και διαχείρισης.
Οι σημαντικές αλλαγές δεν πραγματοποιούνται εν μια νυκτί, ούτε στηρίζονται σε μύθους που ανασύρονται από παγιωμένα στερεότυπα.
Μύθοι vs Αλήθειες …(που θα σε βοηθήσουν να φέρεις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης σκέψης & ενεργειών).

 

#1 Αν θες κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν συνομοτεί για να το πετύχεις.
Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά το μόνο σύμπαν που μπορεί να ενεργοποιήσει τα στοιχεία εκείνα που θα σε βοηθήσουν σε ριζικές αλλαγές είναι το χαώδες σύμπαν του εγκεφαλου σου που ορίζεται από το συνειδητό και το υποσυνείδητο. Το υποσυνείδητο (με επεξεργαστική ικανότητα 2 δις bits/sec) υπερέχει με καταλυτικό τρόπο έναντι του συνειδητού (με επεξεργαστική ικανότητα 2000bits/sec), ακόμα κι αν όλα τα στοιχεία που κατανοούμε προέρχονται από αυτό. Η λεπτομέρεια έγκειται στο γεγονός πως στο υποσυνείδητο υπάρχει άπειρη πληροφορία από ο,τιδήποτε έχουμε έρθει σε επαφή και μέσω του μηχανισμού εγκεφάλου RAS (Reticular Activating System) οι επιλεγμένες πληροφορίες που σχετίζονται με οποιοδήποτε στόχο φτάνουν στο συνειδητό. Ο μηχανισμός αυτός μαγνητίζει όλες τις πληροφορίες που είναι ικανές για να πετύχεις το στόχο σου.
Τι είναι αυτό που επαφίεται σε σένα;
Βάλε συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό σου με φανερά θετικό πρόσημο (τί θέλω πραγματικά να πετύχω κι όχι να αποφύγω) & επανέλαβέ το συστηματικά και σταθερά στην καθημέρινότητά σου. Το υποσυνείδητό σου θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά, μαγνητίζοντας όλες τις πληροφορίες και τις ευκαιρίες που αναδύονται από το περιβάλλον βοηθώντας σε να πετύχεις το στόχο σου.

 

#2 Αν έχεις θέληση μπορείς να πετύχεις ο,τιδήποτε.
Η θέληση δεν είναι διόλου αμελητέα ικανότητα, αλλά δυστυχώς εδρεύει στο συνειδητό έχοντας μικρή επεξεργαστική ικανότητα και δύναμη πραγμάτωσης στόχων. Δε μπορεί να συγκριθεί με το υποσυνείδητο ακόμα κι αν την εξασκείς ή επαναλαμβάνεις τη δύναμή της. Γι’αυτό πολλες φορές ξεκινάμε τη μέρα μας με τις καλύτερες προθέσεις και “γρήγορα” χάνουμε τον ενθουσιασμό μας.
Αν θέλεις πραγματικά να πετύχεις στόχους, χρειάζεται ολοσχερής επαναπρογραμματισμός του υποσυνειδητου, καθώς η θέληση και η πρόθεση διαρκούν λίγο.

 

#3 Προσελκύεις αυτό που θέλεις.
Ο μύθος καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο, καθώς η μοναδική πραγματικότητα είναι πως προσελκύεις μόνο αυτό που είσαι.
Αν δεν αλλάξεις ουσιωδώς αυτό που είσαι εις βάθος κι αν δεν επαναπρογραμματίσεις τον εγκέφαλό σου ώστε να προσελκύει τα στοιχεία εκείνα που συνδέεονται με τον εκάστοτε στόχο σου, καμιά θέληση δεν είναι αρκετή για να σου δώσει το αποτέλεσμα που επιδιώκεις.

 

#4 Πρέπει να το θέλεις πολύ.
Πρόκειται σίγουρα για μια καλοστημένη παγίδα του μυαλού σου που σε βγάζει εκτός παιχνιδιού αν δεν κρατήσεις ισορροπίες. Για να φτάσεις στο στόχο σου σίγουρα χρειάζεται η επιθυμία σου να είναι πολύ μεγάλη αλλά όχι εμμονική, γιατί ταυτόχρονα αυξάνεται παράλληλα μια εξίσου μεγάλη δύναμη, εκείνη του φόβου. “Τι θα συμβεί αν δεν πετύχω αυτό που επιθυμώ τόσο;”
Η δύναμη του φόβου είναι τόσο μεγάλη όσο και της εμμονής με αποτέλεσμα να αυτοακυρώνονται όταν και οι δύο φτάνουν στα ανώνατα επίπεδα. Χωρίς να είναι εύκολο, χρειάζεται να τρέφεις τη δύναμη της θέλησής σου με χαλαρό τρόπο και πάντα να έχεις στη φαρέτρα σου εναλλακτικές λύσεις που δε θα σε απομακρύνουν από τη στοχοθεσία σου.

 

#5 Μπορείς να πετύχεις τα πάντα με πειθαρχία.
Πρόκειται για μια ακόμα περίτεχνα επεξεργασμένη παγίδα που σε εγκλωβίζει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι το νόημά της. Κανένας στόχος δεν επιτεύχθηκε με καταναγκασμό ή με επιβολή στον εαυτό μας πραγμάτων που “πρέπει” να γίνουν. Ο αρχαίος ορισμός της λέξης -πειθαρχία < αρχαία ελληνική πειθαρχία < πείθω + ἄρχω – Άρχεται η πειθώ-, μας οδηγεί στη διαδικασία πειθούς του μυαλού μας να θέλει να πραγματοποιήσει πράγματα, ενέργειες ή επιθυμίες. Η εσωτερική εκκίνηση ώθησης του μυαλού είναι εκείνη που μας δίνει την ενέργεια και τη δύναμη να πειθαρχούμε τελικώς με σκοπό την πραγμάτωση του εκάστοτε στόχου. Χρειάζεται δεξιοτεχνία βεβαίως ώστε να βρεις τρόπους να πείθεις το μυαλό σου…και σίγουρα ο δημιουργικός οραματισμός είναι ένας από τους τρόπους που μπορούν να σε οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που θέλεις. Προσπάθησε να φανταστείς με εικόνες (φυσικές ή ψηφιακές) και συναισθήματα τι θέλεις να πετύχεις και νιώσε την αίσθηση πώς θα ήταν αν αυτό είχε ηδη πραγματωθεί.

 

#6 Σε 21 μέρες όλα γίνονται συνήθεια.
Δυστυχώς καμιά συνήθεια δεν εδραιώνεται μόνιμα σε 21 μέρες ώστε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης & διαχείρισης της καθημέρινότητάς σου. Το αποτέλεσμα πολυετών ερευνών δείχνει φανερά πως χρειάζονται μέχρι απο 3 μήνες μέχρι και 2 χρόνια για να μπορέσεις ουσιαστικά να μεταβείς σε ένα διαφορετικό στάδιο όπου θα υπάρχουν νέες συνήθειες παγιωμένες στο περίπλοκο σύμπαν του εγκαφάλου σου.

 

Δύσκολες πρακτικές;
Μύθοι που καταρρίπτονται;
Ανάγκη για ριζικό επαναπροσδιορισμό του περίπλοκου μηχανισμού του εγκεφάλου μας;

 

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα & η διαδικασία περιλαμβάνει την πλήρη αλλαγή νοοτροπίας.
Η διαδρομή ενέχει αντιπερισπασμούς και η εκκίνηση χρειάζεται γενναιότητα. Σε αυτή τη διαδρομή ποτέ δε θα μπορέσεις να έχεις όλους τους ανθρώπους σου ευχαριστημένους, ικανοποιημένους και πλήρως πεπεισμένους πως κάνεις το σωστό. Ίσως εκείνοι που διεκδικούν την προσοχή και το χρόνο σου να “μη θέλουν” υποσυνείδητα να πετύχεις για πολλούς και περίπλοκους λόγους και χωρίς απαραίτητα κακές προθέσεις… . Ο δικός σου δρόμος όμως χρειάζεται σκληρή δουλειά, πολλά λάθη, διορθώσεις και απογοητεύσεις ώστε μέσα από αυτά να καταλήξεις σε εκείνο που πραγματικά λειτουργεί για σένα.
Μάθε να φροντίζεις τον εαυτό σου, ενίσχυσε την ενέργειά σου, μάθε να τρέφεσαι σωστά, να ενυδατώνεσαι και να μένεις προσηλωμένος στο στόχο.
Κανείς κουρασμένος δεν είναι γενναίος και κανείς απογοητευμένος δε μπορεί να αξιοποιήσει θετικά το δημιουργικό οραματισμό ενεργοποιώντας τα σωστά τμήματα του μυαλού του για επίτευξη των βαθύτερων σκοπών του.

 

Κι αν υπάρχουν αυθεντικές αλήθειες που μπορείς να ακολουθήσεις για να αλλάξεις τα δεδομένα, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

 

α. ανέβασε τα standards σου γιατί σίγουρα δεν πετυχαίνεις πάντα αυτό που πρέπει, αλλά σίγουρα αυτό που θεωρείς πως μπορείς. Αν νομίζεις πως μπορείς περισσότερα, θα το πετύχεις.
β. Πίστεψέ το πριν το δεις. Αν θες να κάνεις κάτι κορυφαίο, εκπαίδευσε τον εαυτό σου να το οραματιστεί από πριν, ακόμα κι αν σήμερα τίποτα δε δείχνει πως αυτό μπορεί να είναι εφικτό.Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλα είναι απαραίτητο.
γ. Παραιτήσου…από τις κακές συνήθειες και από την ίδια την παραίτηση
δ. Συγχώρεσε τον εαυτό σου για όσα δεν πετυχαίνεις, αρκεί να προχωράς ακόμα κι ένα μικρό βήμα τη φορά προς το στόχο. Μην αφήνεις την “αυτοκατηγόρια” και τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο να σε κρατούν πίσω .Κάνε επανεκκινηση της προσπάθειας όσες φορές χρειαστεί αρκει να μην παραιτηθείς!
ε. Πάλεψε και εξόντωσε την αναβλητικότητα… όχι την αναβλητικότητα της στιγμής, αλλά εκείνη που σε αφήνει πίσω από το να αλλάξεις τη ζωή σου, να ξεκινήσεις ένα μεγάλο στόχο, να σταματήσεις μια κακή συνήθεια…

 

Τίποτα δεν είναι εφικτό στην αέναη μάχη του εαυτού σου με το μυαλό σου αν δε βρεις το “γιατί” σου…τα εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα που θα σε οδηγήσουν αφενός στην πύλη της προσωπικής πραγμάτωσης των επιθυμιών και στόχων σου & αφετέρου στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου ώστε να προσφέρεις όσα οραματίζεσαι ως επαγγελματίας στην κοινωνία.

 

Το “γιατί” σου θα σε ξυπνάει καθημερινά, θα επαναπροσδιορίζει τους μηχανισμούς του εγκεφάλου σου και θα σε τρέφει με ενέργεια, πειθαρχία και προσήλωση προς την επίτευξη του οράματός σου.

 

Μήπως να ξανασκεφτείς το new year resolution της φετινής χρονιάς;

 

To 2019 μπορεί να είναι η απαρχή για το “new year revolution” μιας πλήρους αλλαγής του εαυτού σου!

 

 

Τολμάς;

Παναγιώτης Λελεδάκης

"Οσο πιο έξυπνος είσαι τόσο πιο πολλά πρέπει να μαθεις "

                                       Don Herold

Γράψου στο δωρέαν εκπαιδευτικό iFANewsletter μας