Millennials: η γενιά της νέας ασφαλιστικής εποχής!

Millennials: η γενιά της νέας ασφαλιστικής εποχής! 1024 576 International Financial Architects

Έχεις ακούσει πολλές φορές να μιλούν για τους millennial.

Μερικές φορές δείχνεις να καταλαβαίνεις γιατί γίνεται τόσος ντόρος γι’ αυτούς, άλλες φορές πάλι πιστεύεις πως χάνεσαι στις τόσες ορολογίες.

Και δεν έχεις κι άδικο…

Κάθε βιομηχανία στην εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικότητα έχει να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση: την προσέλκυση μιας ολόκληρης γενιάς.

Μιας γενιάς που καθορίζει τη σημερινή οικονομία και για τα επόμενα 20 χρόνια θα πρωτοστατεί στις διεθνείς αποφάσεις, εφευρέσεις & διαμόρφωση τάσεων ανά τον πλανήτη.

Είναι αρκετά αυτά για να πάρεις τους millennial στα σοβαρά;

Σίγουρα μπερδεύεσαι με τα χαρακτηριστικά & την προσωπικότητά τους…κι έχεις δίκιο γιατί οι millennial δε μοιάζουν με καμιά άλλη γενιά μέχρι σήμερα.

Αν επομένως έχεις γεννηθεί μεταξύ 1980-2000, ανήκεις στην περιβόητη γενιά Υ.

Αν πάλι έχεις γεννηθεί προγενέστερα και ανήκεις στη γενιά των Baby Boomers (1946-1964) το πιθανότερο είναι να έχεις παιδιά millennial και να δυσκολεύεσαι να συνυπάρξεις μαζί τους, καθώς η καθημερινότητά σας είναι διαμετρικά αντίθετη σε συνήθειες και συμπεριφορές.

Ας συνοψίσουμε όμως τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και συνηθειών των millenial για να δεις πόσο αυθεντικοί χαρακτήρες είναι!

Οι millennial είναι κυριολεκτικά η πρώτη γενιά παγκοσμίως που γεννήθηκε στη ψηφιακή εποχή. Ονομάζονται digital natives & είναι αυθεντίες στο digital καθώς γεννήθηκαν μαζί με αυτό και είναι το μόνο που γνωρίζουν σε όλη τους τη ζωή! (Cool?)

Δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργούσε παλιά η καθημερινότητα.

Στραβοκοιτούν τους γονείς τους που χρησιμοποιούν το σταθερό τηλέφωνο και ακούν ιστορίες πως έπαιρναν το 0 για να καθαρίσει η γραμμή (wtf?), αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος τυπώνει ακόμα τα εισιτήριά του αντί να σκανάρει ένα QR code στο κινητό του και σίγουρα εξίστανται με όσους ξεβολεύονται από το σπίτι τους για να βγουν για ψώνια εφόσον μπορούν να έχουν τα πάντα στην πόρτα τους με ένα κλικ!

Οι millennial είναι εθισμένοι στα social media, είναι χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιούν πολλά και διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας (omni-channel χρήστες), περνούν πάνω από 50 ώρες τη βδομάδα στο κινητό τους και το κινητό τους αποτελεί το lifestyle καθημερινό τους εργαλείο που έχουν μέσα κυριολεκτικά όλες τις επικοινωνίες, τις επαφές, τις σημειώσεις και τα πλάνα τους.

Να μη ξεχάσω να σου πω πως κοιμούνται με το κινητό δίπλα τους φορτίζοντάς το πάνω από 2 φορές τη μέρα, ενώ εσύ μπορεί να έχεις ξεχάσει που το άφησες και να έχεις χάσει το φορτιστή σου (wtf?)!

Accenture-Digital-Transformation-in-Customer-Age1_EOgy0yzESn7NQhhJCmASFw

Οι millennial είναι πολύ εντάξει τύποι…τους αρέσουν τα έξυπνα κι οργανωμένα πράγματα, θέλουν να κρατάς το λόγο σου, δε συγχωρούν την ασυνέπεια και θέλουν να ρωτάς τη γνώμη τους. Είναι αυτοί που καθημερινά κάνουν google search για τα πάντα, μπαίνουν σε forums, διαβάζουν & δίνουν κριτικές, βαθμολογούν προϊόντα, συγκρίνουν τιμές και ούτε τους πείθεις, ούτε τους κοροϊδεύεις εύκολα.

Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, ο millennial δε δίνει δεκάρα για παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας και δε χτίζεις εύκολα σχέσεις μαζί του.

Αν τα καταφέρεις όμως, θα κάνει viral το brand σου με χίλιους τρόπους και το word of mouth που θα κερδίσεις θα δώσει υπεραξία στην εικόνα και τη φήμη σου.

Αν του δώσεις προσωποποιημένη, ξεχωριστή εμπειρία (customer experience) θα σε αγαπήσει και θα γίνει πιστός πελάτης σου…και σίγουρα αυτό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει γιατί αν θεωρείς πως ο παραδοσιακός πωλησιακός σοβαρός τρόπος σου θα τον αγγίξει, κάνεις μεγάλο και απόλυτο λάθος.

Αν δεν είσαι έτοιμος να κατανοήσεις πως τραβάει selfies, κάνει stories όλες τις στιγμές στην καθημερινότητά του, ενημερώνει με checkins που βρίσκεται και με ποιους, εκνευρίζεται με το αργό ή ανύπαρκτο wifi…τότε ευτυχώς που διαβάζεις όσα σου γράφω γιατί θα είσαι προετοιμασμένος να τον αντιμετωπίσεις έχοντας πολλά όπλα στη φαρέτρα σου! (not bad, hmm?)

Μη διανοηθείς να ξεχάσεις πως βαριέται ελεεινά τα τηλέφωνα, τα γράμματα & τα επιστολόχαρτα, τα sms & τα ταχυδρομεία! (καλά, πάει ακόμα κόσμος στα ταχυδρομεία;!!)

Ο τύπος είναι digital και θέλει να επικοινωνείς μαζί του στο whatsapp, στο viber, στο messenger ή στο imessage. Αν δεν έχεις  instagram δε, θα σε στραβοκοιτάξει λίγο, αλλά θα το προσπεράσει γιατί χάνει χρόνο από το να ανεβάσει το επόμενο story του.

Αν θες λοιπόν να τους προσεγγίσεις, πρέπει να βρεις τρόπους μέσα από αυτές τις πλατφόρμες.  Κι αν το καλοσκεφτείς, εκείνοι είναι σχεδόν πάντα το κοινό σου.

Εκείνοι δημιουργούν την αγορά, τις τάσεις & τα trends. Και κάτι πολύ σημαντικό είναι πως οι millennial έχουν υψηλά ιδανικά. Θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Θέλουν να προσφέρουν, να έχουν ένα σκοπό και χρειάζονται δίπλα τους μέντορες και πραγματικούς leaders να τους εμπνεύσουν, να τους εκπαιδεύσουν και να τους καθοδηγήσουν.

Εκεί που θα σε απογοητεύσω είναι το γεγονός πως βάσει στατιστικών το 53% των millenial πιστεύουν πως στην ασφαλιστική βιομηχανία δεν υπάρχει καινοτομία & το 65% αυτών θεωρούν πως ο ασφαλιστικός κλάδος έχει πολύ κακή εικόνα. 

Το 80% δε, δεν είναι καθόλου εξοικειωμένο με τον ασφαλιστικό κλάδο και οι δυο κύριοι παράγοντες που δε θέλουν να ασχοληθούν με το θεσμό είναι γιατί δε θέλουν να πωλούν προϊόντα, άρα αρνούνται κάθε παραδοσιακή πωλησιακή τακτική & γιατί θεωρούν πως είναι βαρετό. 

Εδώ λοιπόν δε μιλάμε απλά για ένα target group, αλλά για μια ολόκληρη εποχή. Μιλάμε για εκσυγχρονισμό σε σκέψη, λειτουργίες και καθημερινότητα.

Κι αν πραγματικά θέλεις να τους προσεγγίσεις με μοναδικό τρόπο, πρέπει να μάθεις να μιλάς τη “γλώσσα” τους…και θα σου δείξω το πώς!

1. Εξοικειώσου με τις digital πλατφόρμες και την αντίστοιχη ορολογία.

Όπως είπαμε, οι millennial είναι digital natives και θέλουν να είσαι διαθέσιμος 24/7, όπως είναι και τα social media που χρησιμοποιούν. Προσέγγισέ τους μέσω social αλλά μην ανοίγεις μακροσκελείς συζητήσεις μαζί τους γιατί είναι λάτρεις των μηνυμάτων- του περιβόητου texting!

Χρησιμοποίησε texting, emoticon φατσούλες, applications & φτιάξε videos, τα οποία αποτελούν ούτως ή άλλως τη νέα γενιά marketing και προσέγγισης.

2. Απόκτησε το γρηγορότερο ενεργό ψηφιακή παρουσία.

Επένδυσε στο website σου, την προσωπική σου επαγγελματική σελίδα στο Facebook & LinkedIn. Μάθε να διαχειρίζεσαι θετικά και με συνέπεια την εικόνα σου (personal branding) και εμπλούτισε τη ψηφιακή παρουσία σου με σωστό, ειλικρινές και πρωτογενές περιεχόμενο, όπως videos & testimonials.

Να έχεις πάντα κατά νου πως ο millennial θα σε ψάξει στο google & θα μάθει για σένα. Αν σε βρει, φρόντισε να έχεις μια καλή παρουσία. Αν δε σε βρει, σίγουρα στα μάτια του θα φανείς αναξιόπιστος.

3. Εξοικειώσου με πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης.

Ο millennial βαριέται τις μετακινήσεις και τα άσκοπα ραντεβού. Προτιμά να μιλάτε διαδικτυακά εφόσον σε έχει συναντήσει μια φορά και ξέρει πως είσαι υπαρκτό πρόσωπο. Το skype, το zoom, το vr teleconference κά αποτελούν καθημερινές επιλογές επικοινωνιακής δραστηριότητας για ένα millennial και καλό θα είναι να μάθεις να τις χρησιμοποιείς για να είσαι αφενός τεχνολογικά προηγμένος στα μάτια του και αφετέρου μπροστά από την εποχή σου στην επαγγελματική σου δραστηριότητα!

4. Δημιούργησε ένα εξαιρετικό customer experience!

Ο millennial μπορεί να είναι δύσκολος και απαιτητικός πελάτης, αλλά χτίζει μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές σχέσεις, επομένως εκτιμά περισσότερο τη σχέση του μαζί σου, την εμπειρία που του προσφέρεται από τη συναναστροφή σας και την παρουσία της τεχνολογίας, από το κόστος μιας υπηρεσίας. Δεν είναι ο τύπος που θα σου κάνει παζάρια…, άρα τι θα έλεγες να μπορέσεις να τον προσεγγίσεις με ένα ιδιαίτερο τρόπο;

Σίγουρα μπορεί να φανεί δύσκολο στην αρχή, αλλά οι προοπτικές είναι θεαματικές καθώς είπαμε ήδη πως οι millennial είναι εκείνοι που διαμορφώνουν τη σημερινή αγορά!

5. Γίνε μέντοράς του!

Οι millennial θέλουν σωστή καθοδήγηση και συμβουλευτική.

Θέλουν να νιώθουν μέλη μιας κοινότητας, να εμπνέονται από τους ανθρώπους της & να χαράζουν το δικό τους δρόμο. Μπορείς να τους εμπνεύσεις και να είσαι πλάι τους δείχνοντάς τους το δρόμο για προσωπική ανέλιξη και επίτευξη των στόχων τους. Ό,τι κάνεις πάντως, κάνε το με αγάπη γιατί οι millennial συνδέονται συνειρμικά και συναισθηματικά περισσότερο με την προσωπικότητά σου, παρά με την ιδιότητά σου.

Θα μπορούσα να σου μιλάω για ώρες, αλλά οι millennial αποτελούν από μόνοι τους ένα ανεξάντλητο πεδίο χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων. Κάπου εκεί στη γωνία θα σε εκπλήξει. Θα σε κερδίσει. Θα σε συνεπάρει με το πάθος του.

Ο millennial είναι ο μόνος αυθεντικός χαρακτήρας που γνώρισες ποτέ μέχρι σήμερα!

Τολμάς να τον γνωρίσεις;

Αφροδίτη Κράβαρη

"Οσο πιο έξυπνος είσαι τόσο πιο πολλά πρέπει να μαθεις "

                                       Don Herold

Γράψου στο δωρέαν εκπαιδευτικό iFANewsletter μας