Χτίστε καλές σχέσεις με τους συνεργάτες σας...
wf_022315_Friends-at-Work_680x300

Χτίστε καλές σχέσεις με τους συνεργάτες σας…

Χτίστε καλές σχέσεις με τους συνεργάτες σας

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Έχει ανάγκη να δημιουργεί φιλικές σχέσεις σχεδόν όσο έχει ανάγκη την τροφή και το νερό. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν, που όσο καλύτερες σχέσεις δημιουργούμε στο εργασιακό μας περιβάλλον, τόσο πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί γινόμαστε.
Οι καλές ή ακόμη καλύτερα οι φιλικές σχέσεις με τους συναδέλφους μας αναμφίβολα κάνουν πιο ευχάριστη και πιο εύκολη τη δουλειά μας, αλλά όχι μόνο: γινόμαστε πιο δημιουργικοί και πιο δεκτικοί στις αλλαγές και δε χάνουμε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια που μας βάζουν αυτοί που δε μας χωνεύουν.
Και βέβαια το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας. Αν και είναι δύσκολο να γίνουμε φίλοι με όλους, είναι καλό να διατηρούμε ειλικρινείς σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους, ώστε αν κάτι πάει στραβά, να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Επίσης οι καλές σχέσεις με τους πελάτες μας μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες πωλήσεις, διεύρυνση του πελατολογίου μας και ενίσχυση της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας.

Πώς μπορούμε να χτίσουμε καλές επαγγελματικές σχέσεις;

• Καλλιεργούμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες (συνεργασία, επικοινωνία, επίλυση διαφορών)
• Προσδιορίζουμε τι ζητάμε εμείς από μία σχέση και τι ζητούν οι άλλοι από εμάς
• Αφιερώνουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα (π.χ. 20 λεπτά) για να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις
• Εστιάζουμε στην ανάπτυξη της συναισθηματικής μας νοημοσύνης, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και των άλλων
• Επαινούμε τους συναδέλφους μας για κάθε τι καλό που κάνουν και δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας όταν μας βοηθούν
• Είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι – κανείς δε θέλει να περιστοιχίζεται από γκρινιάρηδες με ξυνισμένα μούτρα
• Βάζουμε τα όριά μας, ώστε να μην οδηγηθούμε στην υπερβολή και αφήσουμε τους φίλους να μονοπωλούν το χρόνο μας σε βάρος της δουλειάς μας
• Δεν κουτσομπολεύουμε, αλλά πάντα προτιμάμε να λέμε ευθέως τη γνώμη μας ή το παράπονό μας στον ενδιαφερόμενο
• Ακούμε με προσοχή τον συνομιλητή μας και μιλάμε λίγο – σύντομα οι άλλοι θα μας θεωρούν ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους

Δύσκολες σχέσεις

Κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να συνεργαστούμε με ανθρώπους που δε συμπαθούμε. Αν πρόκειται για συνεργάτες με τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή, είναι αναγκαίο να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μία καλή επαγγελματική σχέση.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Κατ’ αρχάς προσπαθούμε να γνωρίσουμε καλύτερα το συγκεκριμένο άτομο. Κάνουμε το πρώτο βήμα και του πιάνουμε την κουβέντα σε ένα διάλειμμα ή ακόμη καλύτερα, τον προσκαλούμε για φαγητό. Διατηρούμε μία χαλαρή στάση και του ζητάμε να μας μιλήσει για τα ενδιαφέροντά του, τα χόμπι του, την οικογένειά του ή για προηγούμενες επαγγελματικές του εμπειρίες. Γενικά αποφεύγουμε να εστιάσουμε στις διαφορές μας και επιδιώκουμε να βρούμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας.
Άλλωστε καλό είναι να θυμόμαστε πως δεν μπορούμε να γίνουμε φίλοι με όλους μας τους συναδέλφους και τους πελάτες, μπορούμε όμως να καλλιεργήσουμε καλές και πολιτισμένες σχέσεις με όλους, ώστε οι ώρες που περνάμε στον εργασιακό μας χώρο να είναι ευχάριστες και παραγωγικές.

"Οσο πιο έξυπνος είσαι τόσο πιο πολλά πρέπει να μαθεις "

                                       Don Herold

Γράψου στο δωρέαν εκπαιδευτικό iFANewsletter μας