Νοιώθω συνέχως εξαντλημένος...τι μπορώ να κάνω?
ww

Νοιώθω συνέχως εξαντλημένος…τι μπορώ να κάνω?

Νοιωθω συνέχεια εξαντλημένος…τι να κάνω?

The burn out effect!

«Τον τελευταίο καιρό νιώθω συνέχεια κουρασμένη… στη δουλειά εκνευρίζομαι με το παραμικρό, τσακώνομαι συνέχεια με τους συναδέλφους μου… τίποτα δε μου πάει καλά… δεν καταφέρνω να κλείσω όσα ραντεβού θέλω… έχω μείνει πολύ πίσω από το στόχο… κι όλο αυτό το χαρτομάνι… πότε θα συμπληρώσω όλα αυτά τα έντυπα; δεν προλαβαίνω… θέλω να τα παρατήσω!»
Η Ελένη βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, ψυχικά και σωματικά εξοντωμένη. Εμφανίζει τα κλασικά συμπτώματα του burnout, της επαγγελματικής εξουθένωσης. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνουν οι A. Pines & E. Aronson, το burnout είναι μία κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξουθένωσης, η οποία προκαλείται από τη μακρόχρονη έκθεση σε καταστάσεις υψηλών απαιτήσεων. Από την άλλη πλευρά, ο H. Freudenberger το ορίζει ως μία κατάσταση κούρασης ή απογοήτευσης, η οποία προκαλείται από την αφοσίωση σε έναν σκοπό, έναν τρόπο ζωής ή μία σχέση που δεν μπόρεσε να μας προσφέρει την ανταμοιβή που προσδοκούσαμε. Ο πρώτος ορισμός εστιάζει περισσότερο στην εξουθένωση, ενώ ο δεύτερος στο αίσθημα της απογοήτευσης.
Το ενδιαφέρον είναι πως ενώ σε όλους μπορεί να τύχει να νιώσουν κάποια στιγμή κουρασμένοι ή ακόμη και εξοντωμένοι, αυτοί που βιώνουν το burn out, την επαγγελματική εξουθένωση, είναι κυρίως όσοι είναι ψυχή τε και σώματι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Και δε νιώθουν απλά κουρασμένοι, νιώθουν ψυχικά καταρρακωμένοι.
Ας δούμε μερικά συμπτώματα του burnout:
• Έχω αρνητική και επικριτική συμπεριφορά στη δουλειά
• Χαλάει η διάθεσή μου όταν πηγαίνω στο γραφείο και δε βλέπω την ώρα να φύγω
• Νιώθω να σέρνομαι, δεν έχω καθόλου ενέργεια
• Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ το βράδυ
• Τίποτα δε μου προκαλεί το ενδιαφέρον στη δουλειά
• Υποφέρω από πονοκεφάλους ή πόνους στην πλάτη
• Εκνευρίζομαι συνέχεια με τους συνεργάτες και τους πελάτες μου
• Νομίζω ότι αυτό που κάνω στη δουλειά μου δεν έχει κανένα νόημα
• Κανείς δεν εκτιμάει τις προσπάθειές μου
• Όταν κάνω κάτι λάθος, πάντα κάποιος άλλος φταίει
• Σκέφτομαι να τα παρατήσω. Ίσως βρω κάποια άλλη δουλειά που να μου ταιριάζει περισσότερο.

Οι αιτίες του burnout
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στην επαγγελματική εξουθένωση. Αν αισθάνεστε πως δεν έχετε εσείς τον έλεγχο της δουλειάς σας ή αν νιώθετε πως ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός για να φέρετε σε πέρας όσα σας έχουν αναθέσει, είναι πολύ πιθανό να βιώσετε το burnout. Μια άλλη συνηθισμένη αιτία είναι το να διαπιστώνετε πως οι προσωπικές σας αξίες δε συμβαδίζουν με τις δραστηριότητες και τις αξίες της επιχείρησης για την οποία εργάζεστε.
Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι:
• Δεν έχω ξεκάθαρους στόχους, δεν είμαι σίγουρος για το τι περιμένουν οι άλλοι από εμένα.
• Ο όγκος της δουλειάς που μου έχουν αναθέσει είναι τεράστιος!
• Δεν καταφέρνω να συνεργαστώ σωστά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μου.
• Νιώθω ότι ο προϊστάμενός μου ή η εταιρία μου δε με υποστηρίζουν.
• Κανείς δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειές μου.
• Κάνω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Είναι πολύ μονότονη η δουλειά μου.

Πώς να αποφύγετε το burnout
To burnout μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δουλειά σας, αλλά και στην προσωπική σας ζωή, επιδρώντας στις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας ή προκαλώντας αϋπνίες, κατάθλιψη κ.λπ. Είναι σημαντικό, μόλις εντοπίσετε τα πρώτα συμπτώματα, να δράσετε άμεσα. Μια εύκολη λύση είναι να πάρετε μία άδεια και να χαρίσετε στον εαυτό σας ολιγοήμερες διακοπές. Αυτό όμως θα σας προσφέρει μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση. Πρέπει λοιπόν να δουλέψετε με τον εαυτό σας σε βάθος και να κάνετε κάποιες ριζικές αλλαγές.
Βρείτε έναν σκοπό: Δουλεύετε μόνο για να εξασφαλίσετε χρήματα για να ζήσετε ή η δουλειά σας εξυπηρετεί έναν βαθύτερο σκοπό; Προσπαθήστε να εστιάσετε στο πώς επηρεάζει η δουλειά σας τους άλλους. Κάνει καλύτερη τη ζωή κάποιων ανθρώπων; Δώστε νόημα στην καθημερινότητά σας.
Αναλύστε τη δουλειά σας: Ξεκαθαρίστε ποια είναι τα καθήκοντά σας, τι περιμένουν οι άλλοι από σας και τι όχι. Προσδιορίστε τι είναι πραγματικά σημαντικό και τι όχι, τι μπορείτε να αφαιρέσετε ή να αναθέσετε σε κάποιον άλλον. Αν νιώθετε ότι οι αρμοδιότητές σας είναι υπερβολικά πολλές, ίσως θα πρέπει να κάνετε μία συζήτηση με τον προϊστάμενό σας και να τον ενημερώσετε ότι έχετε φτάσει στα όριά σας. Φροντίστε βέβαια να έχετε έτοιμες κάποιες εναλλακτικές λύσεις να του προτείνετε.
Γίνετε δοτικός: Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να δώσετε νόημα στην επαγγελματική σας ζωή είναι να βρίσκετε τρόπους να βοηθάτε τους συναδέλφους σας, έστω και με μια πολύ μικρή ευγενική χειρονομία. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα και θα ενισχύσει την ενεργητικότητά σας.
Ενισχύστε την αυτονομία σας: Επιδιώξτε να αναλάβετε τον έλεγχο της δουλειάς σας. Ζητήστε από τον προϊστάμενό σας να σας αφήσει να πάρετε περισσότερες πρωτοβουλίες. Διαχειριστείτε πιο προσεκτικά τον χρόνο σας, θέστε προτεραιότητες και στόχους. Μην περιμένετε από τους άλλους να το κάνουν για σας.
Ασκηθείτε τακτικά: Η τακτική άσκηση μειώνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεσή σας. Χαρίζει ενέργεια και αυξάνει την παραγωγικότητα. Βοηθάει να κοιμάστε – και άρα να ξεκουράζεστε – καλύτερα.
Μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες: Το στρες είναι μία από τις αιτίες που οδηγούν στο burnout. Φροντίστε λοιπόν να το ελέγξετε. Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε καθημερινά τι σας προκαλεί στρες. Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης όπως οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός κ.λπ. Υιοθετήστε θετική σκέψη και προσπαθήστε να μην οδηγείστε στην απογοήτευση και στην απαισιοδοξία κάθε φορά που βιώνετε μία αγχογόνο κατάσταση.

"Οσο πιο έξυπνος είσαι τόσο πιο πολλά πρέπει να μαθεις "

                                       Don Herold

Γράψου στο δωρέαν εκπαιδευτικό iFANewsletter μας