Αντιμετωπίστε σωστά την άδικη κριτική

Αντιμετωπίστε σωστά την άδικη κριτική…

Αντιμετωπίστε σωστά την άδικη κριτική… 500 334 International Financial Architects

Αντιμετωπίστε σωστά την άδικη κριτική

 

Σε μία από τις τακτικές συναντήσεις της ομάδας σας, παρουσιάζετε μία καινούργια ιδέα για την προσέγγιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καθώς μιλάτε, βλέπετε την επιδοκιμασία στα πρόσωπα των συναδέλφων σας. Όμως ένας απ’ αυτούς έχει συνοφρυωθεί και κουνάει αποδοκιμαστικά το κεφάλι. Όταν τελειώνετε, αρχίζει να κριτικάρει πολύ αρνητικά την ιδέα σας, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που σας φαίνονται εντελώς αβάσιμα. Όσο μιλάει, νιώθετε το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι σας και την καρδιά σας να επιταχύνει ρυθμούς. Όλα τα μάτια στρέφονται επάνω σας. Τι θα απαντήσετε; Καθώς είστε συναισθηματικά φορτισμένος, ίσως παρασυρθείτε και αντιδράσετε λανθασμένα. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας τα ακόλουθα βήματα:

 

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Όσο κι αν νιώθετε θυμωμένος κι αδικημένος, θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Αν αντιδράσετε έντονα, τότε θα δυσχεράνετε τη θέση σας και θα ωφελήσετε αυτόν που σας ασκεί την άδικη κριτική. Πάρτε λοιπόν μερικές βαθιές αναπνοές και μείνετε για λίγο σιωπηλός.

 

Επαναλάβετε όσα ακούσατε

Μην πιέσετε τον εαυτό σας προσπαθώντας να σκεφτείτε την τέλεια αντίδραση αμέσως. Αντί γι’ αυτό, απλά και ήρεμα επαναλάβετε τα επιχειρήματα που πρόβαλε ο άνθρωπος που άσκησε την αρνητική κριτική εναντίον σας, για να βεβαιωθείτε κατ’ αρχήν ότι καταλάβατε σωστά. Κοιτώντας τον στα μάτια και με ήρεμη φωνή, πείτε: «Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, αυτό που λες είναι ότι…» και επαναλάβετε με δικά σας λόγια τα επιχειρήματά του. Ο σκοπός είναι να μη δώσετε προσωπικό τόνο στη διαφωνία, αλλά να εστιάσετε στην ουσία του θέματος. Αν όντως τα επιχειρήματά του είναι αβάσιμα, με αυτή την τακτική αυτό θα γίνει πιο φανερό. Να είστε όμως προσεκτικοί και να τα επαναλάβετε αυτούσια, χωρίς υπερβολές. Αν ας πούμε, ισχυρίστηκε ότι με τη μέθοδο που προτείνετε δε θα μπορέσετε να φέρετε ούτε δέκα καινούργιους πελάτες στην εταιρία, εσείς μην πείτε «άρα πιστεύεις ότι αν εφαρμόσουμε τη μέθοδο που προτείνω, θα καταστραφεί η εταιρία»! Αυτό θα δείξει ότι ψάχνεστε για καβγά, ενώ το ζήτημα είναι να δείξετε ότι είστε ένας λογικός άνθρωπος που προσπαθεί με ψυχραιμία και ειλικρίνεια να λύσει τη διαφορά. Έτσι, αν όντως εκείνος επιδίωκε να σας κάνει να χάσετε την ψυχραιμία σας, τον αφοπλίζετε. Αν πάλι ήλπιζε να σας καταρρακώσει με την κριτική του και να σας κάνει να οπισθοχωρήσετε νικημένος… ατύχησε!

 

Συζητήστε την κριτική του

Εάν η τακτική σας τον έκανε να υποχωρήσει, είναι μία καλή στιγμή για να ξεκινήσετε μία συζήτηση γύρω από την κριτική του. Ένας έξυπνος τρόπος θα ήταν να πείτε: «Νομίζω πως καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, αλλά ίσως δεν εξήγησα αρκετά καλά τι ακριβώς προτείνω να γίνει». Έτσι δείχνετε ότι τον σέβεστε, ότι είστε διατεθειμένος να δείτε τα πράγματα και από τη δική του πλευρά και να κατανοήσετε πώς έφτασε να έχει αυτή την άποψη. Η λογική συνέχεια είναι να δείξει κι εκείνος με τη σειρά του περισσότερο σεβασμό σε εσάς και την πρότασή σας.

 

Συνεχίστε με ευγένεια

Αν παρόλα αυτά ο συνάδελφος που σας άσκησε την άδικη κριτική, επιμένει στην άποψή του, θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να προετοιμάσετε μία καλή απάντηση. Δείξατε ότι καταλάβατε γιατί σχημάτισε αυτή τη γνώμη και αποφύγατε να εκδηλώσετε τον θυμό σας. Τώρα ήρθε η στιγμή να αποχωρήσετε με αξιοπρέπεια. Θα μπορούσατε να πείτε: «Οπωσδήποτε θα πρέπει να λάβω υπόψη μου αυτό που μου λες και σε ευχαριστώ που μου είπες τη γνώμη σου». Έτσι δείχνετε ότι έχετε την ειλικρινή διάθεση να κάνετε το καλύτερο δυνατό και μεταφέρετε την προσοχή σε μελλοντικές δράσεις και συζητήσεις.

 

Λύστε το πρόβλημα

Μία καλή κίνηση για τη συνέχεια θα μπορούσε να είναι να επιδιώξετε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον συνάδελφο που άσκησε την κριτική. Ακόμη κι αν θεωρείτε ότι τα επιχειρήματά του δεν έχουν λογική βάση, μην παραγνωρίζετε το ενδεχόμενο να μπορείτε πραγματικά να βοηθηθείτε από την κριτική του. Ίσως αν συνεργαστείτε οι δυο σας, να καταλήξετε σε μία βελτιωμένη εκδοχή της πρότασής σας. Κάτι τέτοιο θα κάνει καλό και στη φήμη σας μέσα στην εταιρία, καθώς θα δείξετε ότι είστε ομαδικός παίκτης και δεν αφήνετε τον εγωισμό σας να σας οδηγεί.

Αν ο συνάδελφός σας αρνηθεί να συναντηθείτε και να λύσετε το θέμα μεταξύ σας, ίσως θα μπορούσατε να αποταθείτε στον προϊστάμενό σας για βοήθεια. Και πάλι θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός καθώς του παραθέτετε τα γεγονότα. Δεν πρέπει να φανεί σαν μία προσωπική διαφορά. Φροντίστε να μεταφέρετε στον προϊστάμενό σας όσο γίνεται πιο αντικειμενικά την πρότασή σας και την άποψη του συναδέλφου σας και να εξηγήσετε γιατί πιστεύετε πως εσείς έχετε δίκιο κι εκείνος άδικο. Όποια κι αν είναι η έκβαση του προβλήματος, εσείς θα έχετε δείξει ότι πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεστε για το καλό της εταιρίας.

"Οσο πιο έξυπνος είσαι τόσο πιο πολλά πρέπει να μαθεις "

                                       Don Herold

Γράψου στο δωρέαν εκπαιδευτικό iFANewsletter μας